Dakhelling berekenen

Het is handig om de aanvraag voor een offerte zo nauwkeurig mogelijk te doen, zodat de bedrijven een zo betrouwbare offerte kunnen opstellen. Bij een aanvraag invullen voor een dakkapel is het van belang om de dakhelling te weten, hieronder vindt u twee methodes waarmee u zelf gemakkelijk de helling kan berekenen.

Meten is weten

Voor het berekenen van de dakhelling heeft u een waterpas en meetlint nodig. De eerste stap is dan om de waterpas op de grond tegen het dak aan te leggen en u streept een meter af. Vervolgens meet u vanaf het punt van de grond loodrecht naar boven het aantal centimeters. We nemen voor dit voorbeeld aan dat de hoogte één meter is en de breedte is al één meter.
Nu gaat de berekening plaats vinden, hiervoor kunt u de Windows rekenmachine gebruiken op uw computer. Bij beeld stelt u de rekenmachine in op wetenschappelijk. Vink het hokje ‘Inv’ aan en deel vervolgens de hoogte (B) door de breedte (A) en vul in: 1000/1000. Daarna drukt u op het = teken en vervolgens op tan en dan komt er bij de uitkomst 45 te staan. Dat is het aantal graden.

Houtje Touwtje

Een andere methode is ‘Houtje Touwtje’, dit is de makkelijkste manier om de dakhelling te berekenen. Klik hiernaast op de tekening en print deze uit. Pak vervolgens een klosje garen of een touwtje met iets zwaars eraan. Houd de rechterkant van de tekening tegen het dak met het touwtje in de rechter bovenhoek. De laatste stap is te kijken langs welke graad het touwtje loopt, deze hangt recht naar beneden. Daar ziet u de graden van de dakhelling.

Beoordeling

Dakhelling berekenen
Klik op de afbeelding en print (pdf)